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Clearing the air – again – on taxation  
of fixed indemnity health benefits  
By Carolyn Smith and John Hickman, Alston & Bird, LLP 

There is still some confusion related to the taxability and reporting requirements for health indemnity 
benefits when the premium is paid by the employer or by the employee on a pretax basis. Much of the 
confusion comes from articles and information based on outdated and unintentionally confusing IRS 
guidance issued in December 2016. The IRS clarified and superseded this guidance in a memorandum 
dated April 24, 2017 (irs.gov/pub/irs-wd/201719025.pdf). This advisory provides a detailed look at 
IRS guidance to help clear up confusion. The bottom line is that the IRS has confirmed the 

tax exclusion for benefits received under pretax-paid health indemnity policies up to the 

amount of the unreimbursed medical expenses incurred. This information may be of interest to 
agents, brokers and employers. 

Long-standing IRS rules and Revenue Ruling 69-154

The taxation of benefits under fixed indemnity health policies is governed by IRS Code section 105(b). 
In 1969, the IRS issued an important ruling under this code section, Revenue Ruling 69-154. This ruling   
concluded that when a fixed indemnity health policy is paid for on a pretax basis, benefits are taxable 
only to the extent that they exceed the individual’s unreimbursed medical expenses (i.e., only “excess 
benefits” are taxable).  

Under Revenue Ruling 69-154, determining the amount, if any, of taxable benefits under a fixed 
indemnity health policy paid for with pretax dollars involves a variety of factors that are known only 
to the employee (and not the employer or insurer). These factors include any other fixed indemnity 
health policies the individual has, the total amount of medical expenses and the amount of reimbursed 
medical expenses. If the employee has more than one fixed indemnity health policy, such as a policy 
paid with after-tax dollars, the calculation may be more involved, as the employee may need to allocate 
expenses between their various policies. The employee will make this determination with their tax 
advisor when filing their personal income taxes for the year in question.

http://irs.gov/pub/irs-wd/201719025.pdf
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The IRS unintentionally confuses the issue

In December 2016, the IRS released a memo focused on shutting down abusive tax shelters involved 
with so-called “wellness programs.” In that memorandum, the IRS used overly broad language, which 
caused confusion about whether the tax exclusion rules under Code section 105(b) and Revenue 
Ruling 69-154 continued to apply to fixed indemnity health policies. Many incorrectly thought the 
December 2016 memorandum meant that pretax health indemnity benefits were always taxable. This 
led to the incorrect conclusion that employer withholding and reporting obligations applied to such 
coverage when funded on an employer-paid or pretax salary reduction basis. Following soon after the 
December 2016 memo was issued, the IRS received a number of comments asking for clarification on 
these issues.    

The IRS clears the air 

In April 2017, as a result of the many comments received, the IRS issued revised guidance. This new 
guidance specifically confirmed the continued application of Revenue Ruling 69-154 and its conclusion 
with respect to the taxation of fixed indemnity health benefits

What does this all mean? 

The April 2017 IRS memorandum reconfirms that if an indemnity health policy is paid for by the 

employer or by the employee with pretax salary reduction funds, benefits are excludable up to 
the amount of unreimbursed medical expenses. Stated differently, only the excess amount paid above 
unreimbursed medical expenses is taxable. Further, since some portion of the benefits may be received 
tax-free, and neither the employer nor the insurer can know what that portion is, only the employee/
policyholder will know what amounts to include in income (excess benefits) and should report such 
amounts on their personal Form 1040. It’s up to the employee/policyholder to identify and report 

any amount of excess benefits, including income on their personal Form 1040. 

If an indemnity health policy is paid for by the employee on an after-tax basis, then the entire 
amount of the benefits is tax-free.
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Conclusion

If you see materials about the taxation of benefits from an indemnity health policy paid for on a pretax 
basis, it’s important to make sure that the materials are referencing the IRS memorandum dated April 
2017, which confirmed the long-settled rules. Materials that indicate such benefits are always taxable are 
most likely looking only at the prior December 2016 memorandum, not the most recent IRS guidance. 
Aflac’s advisory titled The IRS clears the air on taxation of fixed indemnity benefits provides further 
guidance on this issue.

The information above is provided for general informational purposes and is not provided as tax or legal 

advice for any person or for any specific situation. Employers and individuals should consult their own 

tax or legal advisers. Aflac herein means American Family Life Assurance Company of Columbus and 

American Family Life Assurance Company of New York.

Aflac herein means American Family Life Assurance Company of Columbus and American Family Life 

Assurance Company of New York. WWHQ | 1932 Wynnton Road | Columbus, GA 31999.

https://www.aflac.com/business/resources/advisories/the-irs-clears-the-air-on-taxation-of-fixed-indemnity-benefits.aspx

